LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji w Minikowie

Celem tej wielotematycznej imprezy, o charakterze edukacyjno-promocyjnym jest w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego. Jest organizowana od 16 lat. Przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, której organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Cała akcja była finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Na scenie można było zobaczyć pokazy kulinarne przygotowane przez dietetyka, Agnieszkę Augustyniak i znanego szefa kuchni, Dariusza Moroza.

Podczas targów odbyła się prezentacja oraz turniej powiatów. Powiat brodnicki reprezentowały panie z gminy Brzozie, Bobrowo i Świedziebnia oraz przedstawicielki LGD Pojezierze Brodnickie i PZDRw Brodnicy.

Turniej powiatów-konkurencje:

-produkt regionalny (potrawa z drobiu)-potrawa przygotowana przez Małgorzatę Smoczyńską, KGW Janówko,

-rękodzieło (haftowanie loga)- udział brały Zofia Rogowska i Arleta Wardowska,

-ubijanie piany ręczną trzepaczką- Iwona Wiśniewska, KGW Jajkowo,

-najdłuższa obierka (obieranie jabłka)- Arleta Wardowska, KGW Brzozie,

-test smaku (odgadnięcie z jakiego gatunku drobiu przygotowano cztery różne rosoły)-  Zofia Rogowska, KGW Brzozie,

-prezentacja powiatu, ze zdrowiem na Ty, test wiedzy- Daria Jakubowska – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Brodnicy.

 

I miejsce w „Turnieju Powiatów” zdobył POWIAT BYDGOSKI,

II miejsce zajął POWIAT TUCHOLSKI,

III miejsce zajął POWIAT WĄBRZESKI

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA:

I miejsce:     

Gospodarstwo Agroturystyczne Katarzyna i Patrycja Przybylska  

Józefinka, gm.Barcin, pow. żniński – za pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz kaczkę faszerowaną         

II miejsce:    

Agroturystyka Siedlisko przy bukach

Budy, gm.Bobrowo, pow. brodnicki – za pasztet z gęsiną oraz królik w maślance z kaszą i karmelizowaną marchewką

III miejsce:  

KGW w Okalewku, gm.Świedziebnia, pow.brodnicki – za zupę grzybową na kwasie z kapusty kiszonej z kluskami ziemniaczanymi oraz pierogi z kapustą i grzybami.

Fundatorem nagród na “Najlepszą potrawę regionalną” była Agencja Rynku Rolnego.

 

Podczas targów odbyła się Krajowa Wystawa Szpiców i Psów Pierwotnych, wystawa królików, alpak. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie z bogatej oferty produktów spożywczych, drzewek, kwiatów, małej architektury ogrodowej, donic, miodów i produktów pszczelich, produktów ekologicznych, narzędzi i sprzętu ogrodniczego.