LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji w Minikowie
Celem tej wielotematycznej imprezy, o charakterze edukacyjno-promocyjnym jest w głównej mierze promocja dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego. Jest organizowana od 16 lat. Przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”, której organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Cała akcja była finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Na scenie można było zobaczyć pokazy kulinarne przygotowane przez dietetyka, Agnieszkę Augustyniak i znanego szefa kuchni, Dariusza Moroza.
Podczas targów odbyła się prezentacja oraz turniej powiatów. Powiat brodnicki reprezentowały panie z gminy Brzozie, Bobrowo i Świedziebnia oraz przedstawicielki LGD Pojezierze Brodnickie i PZDRw Brodnicy.
Turniej powiatów-konkurencje:
-produkt regionalny (potrawa z drobiu)-potrawa przygotowana przez Małgorzatę Smoczyńską, KGW Janówko,
-rękodzieło (haftowanie loga)- udział brały Zofia Rogowska i Arleta Wardowska,
-ubijanie piany ręczną trzepaczką- Iwona Wiśniewska, KGW Jajkowo,
-najdłuższa obierka (obieranie jabłka)- Arleta Wardowska, KGW Brzozie,
-test smaku (odgadnięcie z jakiego gatunku drobiu przygotowano cztery różne rosoły)- Zofia Rogowska, KGW Brzozie,
-prezentacja powiatu, ze zdrowiem na Ty, test wiedzy- Daria Jakubowska – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Brodnicy.
I miejsce w „Turnieju Powiatów” zdobył POWIAT BYDGOSKI,
II miejsce zajął POWIAT TUCHOLSKI,
III miejsce zajął POWIAT WĄBRZESKI
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA:
I miejsce:
Gospodarstwo Agroturystyczne Katarzyna i Patrycja Przybylska
Józefinka, gm.Barcin, pow. żniński – za pierogi z okrasą kaczą i cebulką oraz kaczkę faszerowaną
II miejsce:
Agroturystyka Siedlisko przy bukach
Budy, gm.Bobrowo, pow. brodnicki – za pasztet z gęsiną oraz królik w maślance z kaszą i karmelizowaną marchewką
III miejsce:
KGW w Okalewku, gm.Świedziebnia, pow.brodnicki – za zupę grzybową na kwasie z kapusty kiszonej z kluskami ziemniaczanymi oraz pierogi z kapustą i grzybami.
Fundatorem nagród na “Najlepszą potrawę regionalną” była Agencja Rynku Rolnego.
Podczas targów odbyła się Krajowa Wystawa Szpiców i Psów Pierwotnych, wystawa królików, alpak. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie z bogatej oferty produktów spożywczych, drzewek, kwiatów, małej architektury ogrodowej, donic, miodów i produktów pszczelich, produktów ekologicznych, narzędzi i sprzętu ogrodniczego.